Maj går på hæld og vi slutter vores fødselsdagsquiz 🇩🇰 med sidste spørgsmål om arbejdsstillinger og arbejdsbevægelser 💪.

Spørgsmålet var om gode råd som “løft med strakt ryg” og “sid med ret ryg” gør dig i stand til at undgå rygsmerter? 

Det er en almen opfattelse, at man skal passe på sin ryg, når man bukker sig forover eller løfter. På samme måde er det almen opfattelse at siddende arbejdsstilling skal være med ret holdning.

Desværre har vi i sundhedssystemet gennem mange år haft en beskyttende tilgang til ergonomi og smerter (Nolan, 2017, O’Sullivan, 2012, Darlow 2013 + 2015). Den nyeste forskning viser os dog, at der er behov for at ændre tilgangen til arbejdsstillinger og arbejdsbevægelser.

En del undersøgelser understøtter, at der IKKE er én korrekt løfteteknik. Der er ingen væsentlig forskel mellem forskellige måder at løfte på – fra afstivet, strakt ryg til fuld foroverbøjning (Dreischarf, 2015 + 2016, Kingma, 2010), og selv om du overholder gængse ergonomiske anbefalinger med strakt ryg, så kan du ikke undgå rygsmerter. Forskellige ergonomiske interventioner i forhold til løft ser ikke ud til at have effekt på udviklingen af rygsmerter (Martimo, 2008).

På samme måde understøtter forskningen, at der IKKE er direkte sammenhæng mellem siddende stilling og rygsmerter, eller at du har behov for en “ergonomisk” korrekt stol (Roffey, 2010, Hartvigsen, 2002, O’Sullivan, 2011, Hallmann, 2016, O’Keeffe, 2012).

Fysisk arbejde eller fysisk aktivitet i din fritid kan være forbundet med periodevise smerter (Steffens, 2015). Smerter er normalt forekommende, og langt de fleste forsvinder hurtigt igen. 

Der eksisterer ikke en gylden standard for siddende stilling eller holdning i andre arbejdsstillinger, ej heller èn bestemt måde du skal løfte på.

Vi er forskellige som mennesker og forskellige i vores forudsætninger for at bevæge os og klare fysiske udfordringer.

Er du i tvivl om, hvad der vil være det bedste for dig, så er vi i Spine & Mind specialister i funktioner og arbejdsbevægelser og kan hjælpe dig med at finde din vej.